Stof en fijnstof
De chemische samenstelling en grootte van stofdeeltjes kan sterk verschillen, afhankelijk van de bron van de stofdeeltjes. Grote stofdeeltjes worden door de bovenste luchtwegen tegengehouden en zijn meestal minder schadelijk, tenzij het deeltje afkomt van een product of stof die zelf schadelijke eigenschappen heeft. Hoe kleiner de stofdeeltjes, hoe verder ze in de longen kunnen doordringen.
Fijnstof
Fijnstof bestaat uit kleine zwevende deeltjes (PM10, deeltjes <10 µm) in de lucht die een gevaar voor de gezondheid vormen.
Fijnstof kan al in relatief lage concentraties klachten veroorzaken. Blootstelling aan fijnstof kan op twee manieren gezondheidseffecten veroorzaken. Na een kortdurende piekblootstelling kunnen acute effecten optreden zoals:
- hoesten;
- benauwdheid; en
- verergering van luchtwegklachten.
Mensen met bestaande luchtwegaandoeningen of met hart- en vaatziekten behoren tot de gevoeligste groepen. De klachten verdwijnen meestal weer zodra de concentratie van fijnstof in de lucht daalt.
Stof en fijnstof
In onderstaande figuur is de arbowetgeving voor gevaarlijke stoffen schematisch weergegeven:
Bij werkzaamheden met gevaarlijke stoffen en stof dienen de werkzaamheden beoordeeld te worden in het kader van de RI&E. Hierbij dient de blootstelling aan gevaarlijke stoffen van de medewerkers op de werkplek beoordeeld te worden. De beoordeling houdt in dat de aard, de mate en de duur van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen vastgelegd wordt. De schatting van de blootstelling wordt gebaseerd op het uitvoeren van metingen en / of door middel van een onderbouwde schatting.
Medewerkers dienen regelmatig voorlichting en instructie te krijgen, waarbij speciale aandacht nodig is voor nieuwe medewerkers. Leidinggevenden dienen toezicht te houden op het juist gebruik van de ter beschikking gestelde middelen en het juist uitvoeren van de opgestelde procedures, duidelijke afspraken moeten zijn of worden gemaakt over het niet of onjuist gebruiken van deze middelen.
Medewerkers moeten zijn voorgelicht over:
- de gevaarsaspecten van de aanwezige stoffen;
- de betekenis van de gevaarsymbolen op de verpakking;
- de verplichte aanwezigheid van veiligheidsinformatiebladen;
- hoe zij moeten handelen in geval van een calamiteit;
- de werking en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen.
Stof en fijnstof
Naast de RI&E gevaarlijke stoffen zijn de volgende aanvullende mogelijkheden aanwezig in de software van schoentechniekveilig:
- Maken van werkplekinstructiekaarten
- De volgende praktijkrichtlijnen:
- Lijmen met verstand;
- Schuren met verstand;
- Verstandig omgaan met je huid;
- Minder blootstelling aan oplosmiddelen, een haalbare kaart.
- Volgende pimex-films:
- Efficiënt gebruik van lijmafzuiging;
- Schuren met verstand;
- Schoonmaken met perslucht.
Stof en fijnstof
De opsomming van oplossingen vindt u bij het