De beveiligingsscan bestaat uit een bezoek van een deskundige adviseur, die samen met de winkeleigenaar kijkt hoe veilig de winkel is en waar verbeteringen mogelijk zijn. De uitkomsten worden uitgereikt in de vorm van een ‘veiligheidsrapport’.
Vanaf 1 september 2009 is de definitieve subsidieregeling 'Veiligheid Kleine Bedrijven' van het ministerie van Economische Zaken van kracht. Op basis van een beveiligingsscan kunnen alle kleine bedrijven (max. 5 vestigingen, tot maximaal 10 fulltime medewerkers per filaal) 50% subsidie aanvragen voor genomen veiligheidsmaatregelen (tot een maximum van € 10.000,-). Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe afroomkluis, ophangen van spiegels of camera’s, plaatsen van detectiepoortjes, een training voor medewerkers of een coach een aantal organisatorische maatregelen gaat doorvoeren.

Ondernemers die een HBD Beveiligingsscan aanvragen via hun brancheorganisatie of winkeliersvereniging kunnen de HBD Beveiligingsscan gratis laten doen.
Voor meer gedtailleerde informatie wordt verwezen naar de volgende site: www.hbd.nl/pages/851/Bestrijding-van-winkelcriminaliteit/Veilige-winkel/Beveiligingsscan-Kleine-Bedrijven.html.