Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) heeft een groepstraining ontwikkeld, genaamd Veilig in de winkel, waarbij het gehele personeel en een acteur daadwerkelijk oefenen met praktijksituaties.

In de training leren cursisten hoe ze kunnen omgaan met geweld en agressie, winkeldiefstal en overvallen in de winkel, maar vooral ook hoe dit te voorkomen. De training werkt met rollenspellen: een professionele acteur speelt een agressieve of gewelddadige klant, de cursist moet daarop reageren. Door deze vorm van ‘praktijkervaring’ leert de cursist zijn eigen instinctieve reacties en grenzen goed kennen en is daardoor beter voorbereid mocht zich onverhoopt een dergelijke situatie voordoen in de winkel.
Er kan gekozen worden voor de module 'agressie & geweld en winkeldiefstal' of voor de module 'overvallen'. Tijdens een intakegesprek wordt gepaald op welke onderwerpen de nadruk komt te liggen.
Tijdsduur & kosten
De training duurt ongeveer 3 uur en er zijn kosten aan verbonden. Na afloop ontvangen alle deelnemers een certificaat en het boekje ‘Veilig in de winkel’ met praktische tips en adviezen.

Meer informatie kan verkregen worden via de volgende link:
http://www.hbd.nl/pages/853/Bestrijding-van-winkelcriminaliteit/Agressie-en-geweld/Groepstraining-Veilig-in-de-winkel.html.